Metoda intergenerațională

Fundația Regală Margareta a României construiește punți de comunicare între generații. Specificul proiectelor noastre este dat de caracterul lor intergenerațional: copiii, tinerii și bătrânii sunt încurajați să participe împreună la activități educative, recreative, sportive, într-un cadru comunitar. Voluntariatul joacă un rol esențial în astfel de activități, iar voluntarii care se implica în programele Fundației aparțin tuturor categoriilor de vârstă.

Abordarea intergenerațională are la bază convingerea că fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru comunitate, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice.

 CONTACTUL DINTRE GENERAȚII
 

Înconjurați de energia, vitalitatea și afecțiunea tinerilor, vârstnicii se simt mai puțin singuri și izolați, mai puțin marginalizați și neglijați de către cei din jur. Atunci când au posibilitatea să se implice și să contribuie la binele comunității în care trăiesc, când li se dă ocazia să își folosească abilitățile în folosul celor tineri și fără experiență, seniorii își recapătă respectul de sine și pofta de viață.

Copiii și tinerii primesc de la vârstnici afecțiunea și căldura care adesea le lipsesc în familie din cauza unor părinți prea ocupați sau chiar absenți.

Contactul cu „bunicii adoptivi” și implicarea în activități intergeneraționale în cadrul comunității îi țin pe mulți tineri departe de probleme precum drogurile, delincvența juvenilă, absenteismul școlar. Totodată, tinerii se bucură adesea să afle povești de viață, să primească sfaturi și să găsească uneori în bătrânul din fața lor un model de viață sau un mentor.