Vârstnicii din Transilvania pot deveni mentori pentru copiii din comunitate

Posted Lasă un comentariuPublicat în Noutati

București, 22 august 2019

50 de vârstnici vor putea deveni voluntari pentru copiii din comunitatea lor, în cadrul centrelor de tip școală după școală localizate în județele Mureș, Cluj, Alba și Sibiu. Un nou proiect de responsabilitate socială susține îmbătrânirea activă și creează oportunități de voluntariat pentru persoanele vârstnice care doresc să își asume un nou rol social și să redescopere bucuria de a trăi. Seniorii vor putea să ofere cursuri educative, vocaționale sau practice, valorificându-și experiența, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, bazându-se pe grantul “Generații” oferit de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România.

Două probleme sociale cu care se confruntă astăzi țara noastră sunt îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Mulți dintre vârstnici suferă din cauza sentimentului de inutilitate și a pierderii rolului social. În același timp, copii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunități defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente. În acest context, valorificarea experienței profesionale și personale a  vârstnicilor și abordarea acestora ca resursă pentru comunitate reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă.

Proiectul lansat de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România își propune să activeze 50 de vârstnici din comunitățile din Transilvania prin implicarea socială a acestora, valorizând experiența lor și redându-le sentimentul de utilitate, precum și bucuria de a trăi și de a dărui. În acest fel, centrele de tip școală după școală beneficiaza de un nou tip de resursă în demersul educațional, precum și de noi competențe care le diversifica portofoliul de activități. Nu în ultimul rând, proiectul lansează în comunitățile vizate o nouă perspectivă asupra “bătrâneții”, conferind valoarea cuvenită seniorilor și reconstruind punți de comunicare între generații.

Grantul “Generații” oferă persoanelor vârstnice oportunitatea de a propune și organiza cursuri și ateliere practice în domenii variate, pe durata unui an școlar, în cadrul a 5 centre de tip școală după școală selectate inițial în acest proiect. Activitățile vizează progresul școlar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocațională sau personală. Voluntarii seniori vor deveni mentori, profesori, îndrumători, meșteri pentru cursul propus, în funcție de experiența personală și profesională, dar  și  prieteni ai copiilor care frecventează centrele respective. Matematica distractivă, călătorii în jurul lumii, experimente, periplu în lumea cărților, a artei sau a muzicii, orientare turistică, conversație într-o limbă străină, ateliere practice sau de meșteșuguri ori cursuri de educație rutieră, bune maniere sau stil de viață sănătos, sunt doar câteva exemple de activități care pot sprijini pregătirea școlară sau pentru viață a copiilor.

Înscrierea sau obținerea detaliilor despre voluntariat se poate face prin apelarea numărului 0800-460-001 – Telefonul Vârstnicului – linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fpmr.ro

Despre Hochland

Povestea Hochland a început în 1927, odată cu fondarea companiei și realizarea primului produs la fabrica de brânzeturi Hochland din Lindenberg. În prezent, Hochland este unul dintre cei mai puternici producători de brânzeturi din lume, având 11 unități de producție în Germania, Franța, Spania, Polonia, România, Rusia, Statele Unite ale Americii, un număr de peste 4.000 de angajați și o producție de brânzeturi de aproximativ 300.000 tone anual. În România, Hochland este liderul pieței de brânzeturi, având un portofoliu care include o gamă largă de sortimente, de la brânză topită la cașcaval, creme de brânză, telemea, specialități precum cele din gama Atelier sau Delicii Calde.

Centrele de zi de tip școală după școală din județul Iași și Dâmbovița pot aplica pentru grantul “Generații – Centrul Comunității”

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

Fundaţia Regală Margareta a României și Raiffeisen Bank lansează grantul “Generații – Centrul Comunității” pentru centrele de zi de tip școală după școală din județul Iași și Dâmbovița. Programul are ca scop susținerea centrelor sociale de tip afterschool în implementarea de activități intergeneraţionale și atragerea actorilor sociali și a resurselor din comunitate.

Centrele sociale care accesează grantul “Generații – Centrul Comunității” vor mobiliza persoanele vârstnice din comunitatea locală ca voluntari în sprijinul copiilor. Seniorii doritori să ofere din timpul lor, dispuși să își împărtășească experienţa și competenţele vor activa în cadrul centrelor de zi pentru copii care implementează metoda de lucru intergeneraţională. Abordarea intergenerațională valorifică experiența profesională și de viață a seniorilor, stimulează solidaritatea și interacțiunea între generații, schimbul de valori și cunoștințe între copii și vârstnici. Implementarea proiectului va fi realizată pe baza Manualului intergenerațional și a trainingului oferit de Fundaţia Regală Margareta a României.

Grantul are o valoare de 8,000 Euro, destinați gestionării voluntarilor vârstnici și implementării activităților intergeneraționale pe perioada unui an școlar. Jumătate din sumă reprezintă o finanțare directă pentru centrul selectat, iar cealaltă jumătate vor fi atrași din comunitate prin acțiuni de strângere de fonduri locale. Fundațiile Comunitare Iași și Dâmbovița vor sprijini centrele selectate în strângerea fondurilor necesare pentru a asigura susținerea lor din partea comunității și sustenabilitatea acestora.

Programul finanțează organizații neguvernamentale care dețin un centru de tip after-school cu servicii sociale pentru copii, din mediul rural sau urban, cu o activitate de cel puțin 1 an, având sediul operațional în județele Iași și Dâmbovița. În această rundă de finanțare, vor fi acordate 4 granturi.

Grantul “Generații -Centrul Comunității” este susținut și implementat de Fundația Regală Margareta a României, cu finanțatarea Raiffeisen Bank din 2015. În editiile anterioare, 17 centre de zi au devenit intergeneraționale, activând 339 seniori din comunitate ca voluntari în sprijinul a 1096 copii în județele Alba, Bacău, Brașov, București, Cluj, Covasna, Galați, Mureș, Prahova.

Aplicațiile pot fi trimise în perioada 01 august – 21 august, ora 18.00, prin completarea  formularului, la adresa de email oana.budiș@principesa.ro.

Informații pe www.centrulgeneratii.ro și www.fpmr.ro.

Experiențe de învățare pentru copiii de la Centrul Generații

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

Este binecunoscut faptul că activitățile extra-curriculare și vizitele educative reprezintă modalități excelente pentru copii de a se familiariza cu noi sectoare de activitate și de a dobândi cunoștințe într-un mod interesant și atractiv pentru ei. Astfel, în luna mai, copiii de la Centrul Generații din București s-au bucurat de trei experiențe de învățare inedite, care le-au stârnit curiozitatea și i-au ajutat să exploreze domenii variate: politică, apicultură și informatică.

În perioada desfășurării programului Școala Altfel, porțile Palatului Parlamentului au fost deschise pentru toți elevii dornici să descopere o lume la care au avut acces numai prin intermediul televizorului. Treizeci și cinci de copii de la Centrul Comunitar Generații au profitat de această oportunitate și au vizitat locul unde se iau deciziile politice în România. Copiii au mers pe urmele celor mai importanți oameni din stat, pășind pe culoarele vaste ale Palatului Parlamentului, au vizitat zona de presă și Camera Deputaților. Pe parcursul vizitei, un ghid le-a oferit detalii interesante despre clădirea în care se află, precum și informații utile despre împărțirea puterilor în stat. Copiii au pășit cu emoție pe lângă biroul Președintelui Senatului și au fost entuziasmați să observe activitățile din sala de lucru a unui partid politic. Această vizită le-a trezit copiilor interesul pentru domeniul politic și a avut rolul de a-i ajuta să devină cetățeni informați, să își cunoască drepturile și să devină responsabili pentru societatea civilă din care fac parte.

Ca în fiecare an, în luna mai, Centrul Comunitar Generații a avut onoarea să serbeze Ziua Internațională a Albinelor alături de Ambasada Sloveniei. Evenimentul a avut loc pe 17 mai, iar la el au paticipat 23 de copii din cadrul centrului. Aceștia au vizitat Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj’’, singurul liceu de apicultură din București, au explorat laboratoarele și au primit informații despre oferta educațională. Excursia a continuat cu un popas la Ferma de albine, unde copiilor li s-a deschis un univers fascinant, în care au explorat stupii și au putut atinge trântorii. Copiii au fost extrem de curioși cu privire la modul în care lucrează albinele, dar și despre cum se face mierea și care este traseul acesteia până ajunge pe masa consumatorului. La final, fiecare copil a degustat din minunata miere slovenă și au primit daruri dulci din partea Ambasadei Sloveniei.

În ultimii ani, informatica și tehnologia au devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, pentru majoritatea oamenilor, iar copiii sunt din ce în ce mai atrași de tot ceea ce înseamnă calculatoare, programe informatice, jocuri, realitate virtuală. Cu toate acestea, nu mulți dintre ei conștientizează că in spatele acestora se ascunde o muncă asiduuă ce presupune algoritmi, matematică, dar și multă creativitate. Astfel, startup-ul Ui-Path, s-a oferit să le prezinte micilor exploratori de la Centrul Comunitar Generații câteva aspecte ce țin de culisele informaticii și cum poate fi aceasta aplicată pentru construirea unor roboți sau aparate inteligente care să ușureze viata profesională și personală a fiecărui individ. Activitatea a inceput cu prezentarea angajatilor Ui-Path, a parcursului lor profesional, și a valorilor care stau la baza companiei., după care copiii au interacționat cu robotul virtual și i-au trasat acestuia mai multe comenzi, cum ar fi să deschidă o pagină de Youtube. La final, copiii au primit gustări, agende și au plecat cu un bagaj de cunoștințe despre lumea informaticii și a posibilităților multiple pe care acest domeniu le are pentru orice om dornic de cunoaștere.

Sărbătoare la Palatul Elisabeta de Ziua Internațională a Copilului

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

Sâmbătă, 1 iunie, peste 200 de copii din programul național Investiție în Mediul Rural, dar și din alte programe sociale susținute de Fundația Regală Margareta a României au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului în grădina Palatului Elisabeta, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. La evenimentul copiilor a participat și Alteța Sa Regală Principesa Maria.

Pentru a marca Ziua Internațională a Copilului, în tradiția ultimilor ani, Fundația Regală Margareta a României a pregătit pentru micii invitați ateliere creative, jocuri sportive și momente artistice care au făcut deliciul celor prezenți. Invitații au fost copii care frecventează centre sociale de tip after school din județele Argeș, Constanța, Ialomița, Ilfov, Teleorman și București, susținute de Fundația Regală Margareta a României și Fundația Vodafone România.

Copiii au avut ocazia să învețe jucându-se în cadrul atelierelor de modelaj în lut, Lego, origami, coronițe din flori sau geometrie distractivă, îndrumați de voluntari ai Fundației Vodafone România. În plus, activitățile sportive precum tir cu arcul, badminton sau volei au garantat buna dispoziție și au transformat grădina Palatului într-un loc de joacă inedit.

Momentele artistice au fost oferite de bursieri ai programului Tinere Talente, dar și de ansambluri de dansuri și muzică populară ale Asociatiei părinților Florian Cristescu din județul Teleorman și Asociatiei Samarineni in Comunitate din Mărculești, Ialomița. Un moment inedit a fost demonstrația de gimnastică ritmică, oferită de Teodora Gene, 8 ani, campioană națională la acest sport.

De-a lungul celor 29 de ani de existență, Fundația Regală Margareta a României a derulat programe menite să asigure copiilor drepturile fundamentale – la o viață alături de familia biologică, la îngrijire medicală sau la educație și dezvoltare.

La acest eveniment au contribuit sponsorii: Fundația Vodafone România, Mega Image, Hochland, Decathlon România, Olla Floral Art, PepsiCo, Rue de Pain, Albalact, Q-Zine Catering, Mustash, Smartbricks.

Programul național Investiție în Mediul Rural
Programul strategic Investiție în Mediul Rural urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar în mediul rural sau comunități mici și are ca principală metodă de intervenție dezvoltarea programelor de tip școală după școală la care au acces copiii din comunitate. Un număr de 8 centre sociale incluse în program susțin copii din mediul rural sau comunități mici pentru a avea acces la educație, a nu abandona școla și a-și îmbunătății rezultatele școlare. Programul se desfășoară în perioada 2017-2020, este derulat de Fundația Regală Margareta a României și finanțat de Fundația Vodafone România.

Despre Ziua Internationala a Copilului
Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state. Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, bazându-se pe convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine. În România, Ziua Internațională a Copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale, care încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie și la care sunt invitați deopotrivă cei mici și cei mari pentru a se bucura împreună.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Principesa Margareta a României este o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundaţia Principesa Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I.

Partener:

Cu sprijinul:

Centrele sociale școală după școală oferă copiilor din comunitate o educație modernă prin programul Investiție în Mediul Rural

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

Abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii sunt fenomene curente în mediul rural, iar lipsa de oportunități îi condamnă pe copii la sărăcie și perpetuarea unor modele nocive la care sunt expuși în jurul lor. Centrele sociale de tip școală după școală sunt esențiale pentru copiii proveniți din mediul rural, oferindu-le oportunitatea de a primi sprijin educațional și a se dezvolta mai presus de mediul sărac din care provin. Programul strategic  Investiție în Mediul Rural urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar în comunități mici și are ca principală metodă de intervenție dezvoltarea centrelor de tip școală după școală la care să aibă acces copiii din comunitate.

Prin programul național Investiție în Mediul Rural, finanțat de Fundația Vodafone România și derulat de Fundația Regală Margareta a României, 8 centre sociale de acest tip sunt susținute să ofere un sprijin care contează copiilor din comunitatea lor. Un set de formări, realizate de specialiști aduc centrelor din mediul rural instrumentele necesare pentru a fi sustenabile și eficiente în lupta cu abandonul școlar. Pe parcursul a 6 sesiuni de formare, centrele sociale de tip școală după școală, care acționează zi de zi în micile comunități, și-au adăugat noi competențe organizatorice, profesionale și pedagogice.

18 specialiști implicați în procesul educațional au asimilat o metodologie teoretică și practică de dezvoltare socio-emoțională a copiilor, adaptată pentru a lucra cu copii proveniți din medii defavorizate. Scopul acestei metodologii este de a dezvolta celor 320 de copii care le frecventează inteligența emoțională și abilitățile sociale, de a le crește motivația și stima de sine, și de a-i ajuta să depășească barierele mediului din care provin.

Cursul intensiv de educație nonformală, acreditat de Casa Corpului Didactic, a urmărit îmbunătățiriea practicilor didactice utilizate în cadrul centrelor şi asimilarea unor instrumente pe care acestea le pot folosi în activitatea pe care o desfăşoară. Între acestea, includerea tehnicilor şi tehnologiilor informaţionale computerizate în procesul didactic este recomandată pentru a crește atenția, implicarea și motivația elevilor pentru învățare.

Centrele sociale din localitățile Firiza, Cumpăna, Reteag, Mărculești, Zurbaua, Cenade, Turnu Măgurele și Târgu Neamț au parcurs sesiuni de formare în domeniul managementului organizației, al gestionării voluntarilor, al atragerii de resurse și mobilizării de fonduri. Funcționarea acestora într-un mod performant și durabil reprezintă unul dintre obiectivele principale al programului național  Investiție în Mediul Rural 2017-2019.

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România și contribuie la dezvoltarea societății civile, cu programe sociale și educaționale care vin în sprijinul oamenilor. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fpmr.ro.

Partener: Fundația Vodafone România