Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România

Posted Lasă un comentariuPublicat în Noutati

Pe 9 iulie, Fundația Regală Margareta a României invită seniorii și copiii bucureșteni la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Roaba de Cultură în parcul Herăstrău. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul Generații din București, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.

Evenimentul din București debutează la ora 17.00 și include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generații, un program artistic oferit de bursierii Fundației Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărți pentru copii oferite de Editura Litera și alte surprize pentru copii și bunici. Expoziția fotografică din Herăstrău este deschisă publicului în perioada 5-11 iulie.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Expoziția Generații va avea loc simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, finanțate prin programul național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din fiecare comunitate de către doi fotografi pasionați de bine – Ana Călin și Franco Godini.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de pregătire școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat atât în cadrul centrelor, cât și în mediul online. Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life și cu implicarea Federației Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), au sprijinit programul Generații în 15 centre sociale de zi din țară, unde 172  de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii și au desfășurat 1210 sesiuni intergeneraționale. Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021

 1. Centrul Comunitar Generații București, sector 6, Fundația Regală Margareta a României
 2. Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii filiala Argeș – Pitești, jud. Argeș
 3. Centrul de zi „Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – Mărculești, jud. Ialomița
 4. Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman
 5. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba
 6. Centrul de zi „Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov, jud. Brașov
 7. Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Reghin, jud. Mureș
 8. Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războinei, jud. Alba
 9. Centrul de zi „Buckner”, Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș
 10. Centrul de zi „Micii Inocenti”, Fundația Inocenți – Bistrița, jud. Bistrița Năsăud
 11. Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad – Arad, jud. Arad
 12. Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociația Stern der Hoffnung România – Buziaș, jud. Timiș
 13. Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundația Creștină Diakonia – Cernat, jud. Covasna
 14. Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon – Galați
 15. Centrul „Casa YANA”, Fundația YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre Roaba de cultură

Proiectul Roaba de cultură este dezvoltat de Asociația Green Revolution, cu sprijinul ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) și se desfașoară în perioada mai – septembrie.  Accesul în zona Roabei de cultură este liber șapte zile pe saptamană și beneficiază de acces Wi-Fi gratuit.

Despre Green Revolution

Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din Romania ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraș verde.

 

Centrele de zi de tip școală după școală din București, Ilfov, Argeș, Vâlcea sau Constanța pot aplica pentru grantul „Generații – Centrul Comunității”

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

București, 19 decembrie 2019

Fundaţia Regală Margareta a României și Metropolitan Life lansează selecția adresată centrelor de zi de tip școală după școală din județele Ilfov, București, Argeș, Vâlcea sau Constanța, pentru grantul „Generații – Centrul Comunității”. Programul are ca scop susținerea centrelor sociale de tip after-school în implementarea de activități intergeneraţionale și atragerea voluntarilor seniori din comunitate în sprijinul copiilor.

Centrele sociale care accesează grantul „Generații – Centrul Comunității” vor mobiliza persoanele vârstnice din comunitatea locală ca voluntari în sprijinul copiilor. Seniorii doritori să ofere din timpul lor, dispuși să își împărtășească experienţa și competenţele vor activa în cadrul centrelor de zi pentru copii, care implementează metoda de lucru intergeneraţională. Abordarea intergenerațională valorifică experiența profesională și de viață a seniorilor, stimulează solidaritatea și interacțiunea între generații, schimbul de valori și cunoștințe între copii și vârstnici. Implementarea proiectului va fi realizată pe baza Manualului intergenerațional și a trainingului oferit de Fundaţia Regală Margareta a României.

Grantul are o valoare de 5,500 USD, destinați gestionării voluntarilor vârstnici și implementării activităților intergeneraționale pe perioada unului 2020. Programul finanțează organizații neguvernamentale care dețin un centru de tip after-school cu servicii sociale pentru copii, din mediul rural sau urban, cu o activitate de cel puțin 1 an, având sediul operațional în județele Ilfov, București, Argeș, Vâlcea sau Constanța. În această rundă de finanțare, vor fi acordate 4 granturi.

Grantul „Generații – Centrul Comunității” este susținut și implementat de Fundația Regală Margareta a României, din anul 2015. În editiile anterioare, 22 centre de zi au devenit intergeneraționale, activând 350 seniori din comunitate ca voluntari în sprijinul a peste 1000 de copii în județele Alba, Bacău, Brașov, București, Cluj, Covasna, Galați, Mureș, Sibiu, Prahova.

Aplicațiile pot fi trimise în perioada 20 decembrie – 19 ianuarie, ora 18.00, prin completarea formularului, la adresa de email oana.budis@principesa.ro. Mai multe informații pe www.frmr.ro și www.centrulgeneratii.ro.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro

Despre Metropolitan Life

Metropolitan Life este parte a MetLife, Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume și filială a companiei irlandeze Metlife Europe d.a.c. Înființată în 1868, MetLife oferă, la nivel global, asigurări de viață, planuri de pensii, beneficii pentru angajați și servicii de administrare a activelor. Cu aproximativ 100 de milioane de clienți, MetLife are operațiuni deschise în aproape 50 de țări și deține poziții de conducere în piețe din Japonia, America Latină, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. În România, Metropolitan Life are 20 de ani de activitate pe piața de asigurări de viață. Două milioane de clienți beneficiază de asigurări de viață și pensii private obligatorii oferite de Metropolitan Life la nivel local.

Web: www.metlife.com, www.metropolitanlife.ro.

Despre Fundația MetLife     

Fundația MetLife a fost înființată în anul 1976 pentru a continua tradiția MetLife privind finanțarea companiilor și implicarea în comunitate. De la înființare până la sfârșitul lui 2017, Fundația MetLife a oferit granturi în valoare de peste 783 milioane USD și a investit peste 70 milioane USD în programe dezvoltate cu organizații care adresează probleme ce au un impact pozitiv în comunitățile lor. În 2013, Fundația a alocat 200 milioane USD pentru incluziune financiară, iar activitatea desfășurată până în prezent a ajuns la peste 3,5 milioane de oameni cu venituri reduse din 42 de țări.

Web: www.metlife.org.

Experimente și activități științifice pentru copiii de la Centrul Comunitar Generații

Posted Lasă un comentariuPublicat în Noutati

Teoria și practica și-au dat mâna pentru ca 30 de copii de la Centrul Comunitar Generații să descopere științele exacte și să învețe să le aplice în viața de zi cu zi.

Timp de o lună, 4 voluntari ai Centrului au realizat activități de educație non-formală și experiențială pentru materii precum fizica, chimia, matematica, proiectarea și designul 3D, în cadrul proiectului Școala de vară – Generații STEAM, finanțat prin Fondul Științescu, alcătuit din donații făcute de companii care sprijină educația științifică.

Copiii și-au exersat abilitățile de lucru în echipă, comunicarea asertivă, creativitatea și imaginația, și-au dezvoltat gândirea critică și și-au sedimentat cunoștințele specifice științelor exacte.  La final, copiii au dat dovadă de atitudine proactivă și spirit de inițiativă, realizând în echipe proiecte inspirate din activitățile desfășurate. Proiectele au fost prezentate în cadrul unui târg de experimente, la începutul anului școlar.

Construirea unui braț hidraulic, demonstrații cu pendulul și pârghia, experimente chimice cu baloane sau cu bicarbonat de sodiu, slime, flăcări în culori intense, fântâni colorate, matematica distractivă, sunt doar câteva dintre activitățile realizate de copii în cadrul proiectului. Ei au fost inițiați și în tainele design-ului, proiectării și în utilizarea imprimantei 3D, creând cu ajutorul acesteia bijuterii și obiecte decorative.

Vizitele la Casa Experimentelor, Observatorul Astronomic și la Muzeul Național de Artă au completat programul cursurilor Școlii de vară, oferindu-le copiilor noi experiențe și cunoștințe.

Aflat la prima ediție, proiectul Școala de vară – Generații STEAM își propune să realizeze un ghid de bune practici care va fi diseminat în toate cele 20 de Centre Generații din toată țara, susținute de Fundația Regală Margareta a României.

Proiectul este finanțat prin Fondul Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București. Parteneri naționali: Romanian-American Foundation și FFCR. Parteneri locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Element Development,  euRobotics AISBL.

Vârstnicii din Transilvania pot deveni mentori pentru copiii din comunitate

Posted Lasă un comentariuPublicat în Noutati

București, 22 august 2019

50 de vârstnici vor putea deveni voluntari pentru copiii din comunitatea lor, în cadrul centrelor de tip școală după școală localizate în județele Mureș, Cluj, Alba și Sibiu. Un nou proiect de responsabilitate socială susține îmbătrânirea activă și creează oportunități de voluntariat pentru persoanele vârstnice care doresc să își asume un nou rol social și să redescopere bucuria de a trăi. Seniorii vor putea să ofere cursuri educative, vocaționale sau practice, valorificându-și experiența, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, bazându-se pe grantul “Generații” oferit de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România.

Două probleme sociale cu care se confruntă astăzi țara noastră sunt îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Mulți dintre vârstnici suferă din cauza sentimentului de inutilitate și a pierderii rolului social. În același timp, copii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunități defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente. În acest context, valorificarea experienței profesionale și personale a  vârstnicilor și abordarea acestora ca resursă pentru comunitate reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă.

Proiectul lansat de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România își propune să activeze 50 de vârstnici din comunitățile din Transilvania prin implicarea socială a acestora, valorizând experiența lor și redându-le sentimentul de utilitate, precum și bucuria de a trăi și de a dărui. În acest fel, centrele de tip școală după școală beneficiaza de un nou tip de resursă în demersul educațional, precum și de noi competențe care le diversifica portofoliul de activități. Nu în ultimul rând, proiectul lansează în comunitățile vizate o nouă perspectivă asupra “bătrâneții”, conferind valoarea cuvenită seniorilor și reconstruind punți de comunicare între generații.

Grantul “Generații” oferă persoanelor vârstnice oportunitatea de a propune și organiza cursuri și ateliere practice în domenii variate, pe durata unui an școlar, în cadrul a 5 centre de tip școală după școală selectate inițial în acest proiect. Activitățile vizează progresul școlar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocațională sau personală. Voluntarii seniori vor deveni mentori, profesori, îndrumători, meșteri pentru cursul propus, în funcție de experiența personală și profesională, dar  și  prieteni ai copiilor care frecventează centrele respective. Matematica distractivă, călătorii în jurul lumii, experimente, periplu în lumea cărților, a artei sau a muzicii, orientare turistică, conversație într-o limbă străină, ateliere practice sau de meșteșuguri ori cursuri de educație rutieră, bune maniere sau stil de viață sănătos, sunt doar câteva exemple de activități care pot sprijini pregătirea școlară sau pentru viață a copiilor.

Înscrierea sau obținerea detaliilor despre voluntariat se poate face prin apelarea numărului 0800-460-001 – Telefonul Vârstnicului – linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fpmr.ro

Despre Hochland

Povestea Hochland a început în 1927, odată cu fondarea companiei și realizarea primului produs la fabrica de brânzeturi Hochland din Lindenberg. În prezent, Hochland este unul dintre cei mai puternici producători de brânzeturi din lume, având 11 unități de producție în Germania, Franța, Spania, Polonia, România, Rusia, Statele Unite ale Americii, un număr de peste 4.000 de angajați și o producție de brânzeturi de aproximativ 300.000 tone anual. În România, Hochland este liderul pieței de brânzeturi, având un portofoliu care include o gamă largă de sortimente, de la brânză topită la cașcaval, creme de brânză, telemea, specialități precum cele din gama Atelier sau Delicii Calde.

Centrele de zi de tip școală după școală din județul Iași și Dâmbovița pot aplica pentru grantul “Generații – Centrul Comunității”

Posted Lasă un comentariuPublicat în Uncategorized

Fundaţia Regală Margareta a României și Raiffeisen Bank lansează grantul “Generații – Centrul Comunității” pentru centrele de zi de tip școală după școală din județul Iași și Dâmbovița. Programul are ca scop susținerea centrelor sociale de tip afterschool în implementarea de activități intergeneraţionale și atragerea actorilor sociali și a resurselor din comunitate.

Centrele sociale care accesează grantul “Generații – Centrul Comunității” vor mobiliza persoanele vârstnice din comunitatea locală ca voluntari în sprijinul copiilor. Seniorii doritori să ofere din timpul lor, dispuși să își împărtășească experienţa și competenţele vor activa în cadrul centrelor de zi pentru copii care implementează metoda de lucru intergeneraţională. Abordarea intergenerațională valorifică experiența profesională și de viață a seniorilor, stimulează solidaritatea și interacțiunea între generații, schimbul de valori și cunoștințe între copii și vârstnici. Implementarea proiectului va fi realizată pe baza Manualului intergenerațional și a trainingului oferit de Fundaţia Regală Margareta a României.

Grantul are o valoare de 8,000 Euro, destinați gestionării voluntarilor vârstnici și implementării activităților intergeneraționale pe perioada unui an școlar. Jumătate din sumă reprezintă o finanțare directă pentru centrul selectat, iar cealaltă jumătate vor fi atrași din comunitate prin acțiuni de strângere de fonduri locale. Fundațiile Comunitare Iași și Dâmbovița vor sprijini centrele selectate în strângerea fondurilor necesare pentru a asigura susținerea lor din partea comunității și sustenabilitatea acestora.

Programul finanțează organizații neguvernamentale care dețin un centru de tip after-school cu servicii sociale pentru copii, din mediul rural sau urban, cu o activitate de cel puțin 1 an, având sediul operațional în județele Iași și Dâmbovița. În această rundă de finanțare, vor fi acordate 4 granturi.

Grantul “Generații -Centrul Comunității” este susținut și implementat de Fundația Regală Margareta a României, cu finanțatarea Raiffeisen Bank din 2015. În editiile anterioare, 17 centre de zi au devenit intergeneraționale, activând 339 seniori din comunitate ca voluntari în sprijinul a 1096 copii în județele Alba, Bacău, Brașov, București, Cluj, Covasna, Galați, Mureș, Prahova.

Aplicațiile pot fi trimise în perioada 01 august – 21 august, ora 18.00, prin completarea  formularului, la adresa de email oana.budiș@principesa.ro.

Informații pe www.centrulgeneratii.ro și www.fpmr.ro.